sobota 14. července 2012

{lanýžový} Čokoládový korpus

Hutný čokoládový korpus, který i přesto není žádná dusivka a drobivka. Korpus je velmi chutný i samotný bez krému ve spojení s čokoládovou ganache vykouzlíme dokonalý čokoládový dort typu lanýž.

Ingredience:

4 šťastná vejce
270 g cukru krupice
200 g změklého másla
6g soli
6g jedlé sody
3/4 PDP
420 g hladké mouky
120 g kvalitní hořké čokolády
50 g kakaa
120 g silné kávy
120 g smetany ke šlehání
Postup:


1. V kastrolu společně přivedeme k varu smetanu, kávu a kakao. Minutu provaříme, odstavíme z plotny, přidáme nalámanou hořkou čokoládu a vymícháme dohladka.

2. V míse smícháme jedlou sodu, sůl, mouku a prášek do pečiva.

3. V jiné míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do světlé pěny a poté po jednom zašleháváme vajíčka.

4. K máslové pěně přidáme moučnou směs, promícháme a na závěr vmícháme čokoládovou směs.

5. Všechny ingredience promícháme v kompaktní těsto a rozdělíme do 2 forem o průměru 20 cm.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C (horní a dolní ohřev) cca 55 minut. Zda už je těsto hotové zkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed těsta, pokud vytáhneme špejli čistou, tak máme hotovo.