neděle 15. července 2012

{červený samet} Red Velvet korpus

Red Velvet aneb červený samet se stal mou láskou na první pohled. Vídala jsem ho v zahraničních pořadech o vaření, ale u nás to bylo velkou neznámou. Jelikož osobně nejsem fanda klasických máslových dortů, tak to pro mě byl příslib něčeho dobrého a nového. Tak jsem pátrala, našla a zkusila. Ano, byla to láska i na první ochutnání a nejen pohled. 
Původní recept je ze stránek Joy of Baking, ten jsem ovšem musela poupravit co se množství cukru týče. Ať se jedná o americké či anglické recepty, tak si vždy nejlépe upravte množství cukru.

Ingredience:


250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa
120g másla pokojové teploty

180g moučkového cukru
 (v původním receptu je psáno 300g, můžete to s tímto množstvím zkusit, ale poté asi neslaďte krém nebo nevím, jak to vykompenzovat)
2 šťastná vejce

240ml podmáslí
1 lžička červeného gelového potravinářského barviva

1 lžíce octa
1 lžička jedlé sody

Postup:


1. Do mísy prosejeme mouku, kakao a sůl. 

2. Utřeme (vyšleháme) máslo s cukrem do pěny.

3. Do vyšlehaného cukru s máslem zašleháme po jednom vejce.

4. Podmáslí promícháme s červeným barvivem.

4. Do máslové směsi zašleháme třetinu moučné směsi a polovinu podmáslí. Po zapracování přidáme další třetinu mouky a druhou polovinu podmáslí, znovu zapracujeme. Nakonec zapracujeme poslední třetinu mouky.

5. Ocet a sodu promícháme ve skleničce (chemie se ohlásí a pěkně to zapění).

6. Ihned směs nalijeme do těsto a  krátce prošleháme.

7. Korpus rozdělíme do 2 dortových forem o průměru 20 cm.

8. Korpusy pečeme ve vyhřáté troubě na 165°C (horní a dolní ohřev) cca 50 minut. Zda máme korpus upečený poznáme zapíchnutím dřevěné špejle doprostřed korpus. Pokud vytáhneme špejli suchou, tak máme hotovo.