neděle 18. listopadu 2012

Perníčky


Perníčky jsem poprvé dělala teprve loni. Nikdy předtím jsme je nedělali, ani nevím proč? =)

Perník je snad tím nejstarším "cukrovím" vůbec. Už ve starém Egyptě znali tuto pochoutku z medu a mouky. První zmínky a perníku v Čechách se objevují z doby lucemburků okolo roku 1355. Tehdejší perník se prodával při svátcích a o posvícení v Trunově.



V obodobí husitských válek se u nás perník přestal vyrábět. Jejich řemeslo nebylo uznáváno, vlastně až odsuzováno. (Nechápu, takové dobroty =)

Bohužel se nezachovala žádná, alespoň podobizna původních perníčků. Víme pouze, že perníkáři zprvu používali pouze své ruce, až poté začali používat nějaké dřevěné formy s náboženskými motivy.

V období 17. století se perníkářské řemeslo znovu rozmohlo a vedlo se mu čím dál více. Perníkářskému řemeslu se vedlo až do dob 19. století. V této době ho začalo vytlačovat řemeslo cukrářské. V dnešní době se snažíme k tradicím stále více navracet.

Bohužel naše dnešní perníčky nemají s těmi původními nic společného. Nepodobají se ani přípravou, ani chutí. Perníčky se dříve připravovali dle tajných receptur. Původní těsto na perníky bylo někdy na výrobu až moc drahé a nechávalo se uležet několik měsíců či let.

Říkávalo se, že nejlepší perníčky na svatbu jsou ty, na které se zadělalo těsto v den narození nevěsty. (celkem bláznivé).

Naštěstí dnešní perníčky stačí připravit měsíc předem nebo použít recept na ihned měkké perníčky. =)

 

Ingredience:


400g hladké mouky
140g moučkového cukru
75g Hery
2 vejce
2lž vrchovaté perníkového koření
2pl medu
1lž jedlé sody
1pl kakaa
(pokud chceme světlé těsto, tak nedáváme)
špetka skořice


Postup:


1. Vše smícháme dohromady =). A vypracujeme těsto, které dáme ideálně přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny, odpočinout do lednice.

2. Na pomoučněném válu vyválíme z těsta cca 3-5mm silné těsto.

3. Vykrajujeme libovolné tvary.

4. Pečeme na 180°C cca 15 min.

5. Perníčky ihned po vytažení z trouby potíráme rozšlehaným bílkem.

*TIP: Upečená srdíčka a vánoční ponožky jsem natírala rozšlehaným bílkem, ve kterém jsem rozmíchala trochu červeného potravinářského barviva. Perníčky jsou krásně červené.

Tááááák a letos jsme měli hanbatý perníčky, protože mi už nezbyly síly na zdobení. =D