pondělí 21. ledna 2013

Indická restaurace - Taj Mahal v Ústí nad Labem

Udělejeme s radostí 5 hvězdiček .
(Recenze jsou pouze na mém a K uvážení a podle našich chutí, nemusíme se trefit každému do chuti)



A máme tu první článek z budoucí série mých (ne)recenzí na restaurace. A hned se přesuneme na východ do Indie.  
RESTRAURACE prošla REKONSTRUKCÍ po povodních v červnu 2013 a byla znovu otevřena 8. listopadu 2013. Rekonstrukce jí VELMI prospěla je NÁDHERNÁ.



Indické jídlo se již více jak před rokem stalo neodmyslitelnou součástí mého života. Jakmile ucítím indické koření, tak okamžitě začínám slintat. Miluju výrazná jídla plná koření, ostrosti a chutí, které k sobě dokonale ladí.

O své indické panictví jsem právě před rokem a půl přišla v této restauraci, pokud si dobře pamatuji, tak mě o něj připravilo polední stogramové Chicken Madras. Chtěla jsem to původně spáchat s dvousetgramovým Madras, ale byli jsme přesvědčeni slečnou servírkou, že 100g nám bude stačit a tenkrát měla pravdu. Indií nepolíbeni jsme byli rádi, že toho nemáme víc, protože jsme na takovou pálivost nebyli zvyklí.
Kam se hrabe chilli, které koupíte v každé vietnamské prodejně nebo nějaká čínská polívka. A vůbec jakékoliv chilli, které nám je v obchodě normálně dostupné.
Indická kuchyně pálí úplně jinak, její pálivost se plíží pomalu, ale jistě. Při prvních pár soustech se nic neděje, ale pak se vše dostavuje postupně a intenzita se zvyšuje. Samozřejmě pokud mluvíme o pálivých jídlech.

Bohužel co nesmím zapomenout zmínit, a na to jsem opravdu nezapomněla. Při druhé návštěvě jsem se rozhodla přijít i o další panictví a to bylo krevetové. A to se mi sakra nelíbilo. Chtěli jsme se rozšoupnout a dát si pro 2 za 260Kč 320g Tandoori Mix Grill, které se skládalo z kuřecího, jehněčího a krevet..... tyyyy krevety. Na jídlo se fuj neříká, ale upřímně jsem se málem pozvracela. Já, která nesnáším jakýkoliv chrupavky a tlustý maso, dostanu krevetu, která byla jak žvejkačka a neměla žádnou chuť. Opravdu, jak tlustý maso s chrupavkou dohromady. Brr. (Doufám, že jsme jen neměli štěstí na porci)

Naštěstí co se mi zatím potvrdilo, že to je (nebo možná byla) jediná vada jinak dokonalé restaurace.

Jako Ti správní nedočkavci jsme si jídlo už vybrali doma na internetu, kde mají napsané kompletní menu.

O restauraci:


Restauraci hledejte na adrese:

Indická restaurace Taj Mahal

Hradiště 96/6

400 01 Ústí nad Labem


Otevírací doba je jednotná pro všechny dny: Po-So: 11:00-23:00, Ne 11:00-22:00

Prostředí:


Trošku zarážející je možná samotný vstup do restaurace. Označení není zrovna výrazné a když už restauraci najdete, tak chvilku váháte do kterých dveří vejít. Když už zvládnete tento fakt, tak projdete prosklenými dveřmi a scházíte tématicky vymalovanou chodbou po schodech dolu. Pod schody po pravé straně je BAR a nekuřácká část restaurace, my se vždy vydáváme vlevo, malou chodbičkou se záchody, kde je větší prostor restaurace do písmene L.  Tato část je sice kuřácká, ale moc lidí tu nekouří a když ano, tak to skoro ani necítíte. Stoly jsou umístěny při zdi nebo u sloupů, takže se nikde nemusíte složitě motat. Jsou tu stoly pro 2, ale klidně i pro 10 lidí. Celá restaurace je vyzdobena malbami, soškami, maskami, plakáty a modlitebními vlaječkami. Stoly a židle jsou bytelné a ubrusy vždy čisté (jakmile ušpiníte ubrus okamžitě ho mění, to jsme viděli na vlastní oči). 

Obsluha:


Obsluhu zdravíte jakmile sejdete ze schodů, takže jen co usednete, už je u vás s jídelním lístkem. Maličkou vítku k našemu číšníkovi (mimochodem ind) bych přeci jen měla a to takovou, že nám sice bleskové donesl jídelní lístky, ale taky tak bleskově odešel, čekala jsem, že se zeptá na pití, ale tuto objednávku provedl až s jídlem a to jsem radši rychle řekla, že chceme Colu a pivo, aby neutekl. A poté, když jsem mu řekli, že budeme platit, tak sice zakejval hlavou, ale o 5min později se nás ptala slečna jestli budeme platit. =D Tato příjemná a usměvavá slečna se o nás také starala, ještě ke všemu je kouzelník co odejde před vámi za roh a pak se vám objeví za zády =D. Ale to jsou maličkosti, obsluha je výborná a usměvavá. Jazyková bariéra se promíjí =).

Jídlo:


Už jako správní nadšenci do indické kuchyně jsme si objednali z normálního jídelníčku a ne z poledního, kde jsou porce menší:

Má objednávka:


200g Chicken Tikka Masala
 - což jsou kuřecí kostky Tikka s ostrou omáčkou
120Kč

200g Plain Rice
- indická rýže
35Kč

2x Pepsi Cola 0.25l za 25Kč



Kubika objednávka:


200g Chicken Vindaloo
- kuřecí kousky s bramborami a velmi ostrou omáčkou 
120Kč

200g Plain Rice
- indická rýže
35Kč

2x nějaké pivo za 30Kč =D


Úžasně naservírováno. Nejdříve jsme nechápali, proč nám tam nosí tolik nádobí. Protože polední menu přinesou na jednom talíři. 

Čekali jsme tedy co se bude dít. Nejdřív nám byly přineseny příbory a pak dva velké prázdné talíře. Koukali jsme na tom jak spadlí z višně, ale hned se nám začalo rozjasňovat. Rýži přinesli ve zvláštní mističce a omáčku s masem v úžasných tradičních indických mističkách, pod kterými stále hoří svíčka, aby se omáčka udržela teplá. K omáčce ještě byla jedna obří lžíci.
Už nám tedy bylo jasné, že na tom prázdném talíři si to máme smíchat. =) Byla jsem úplně mimo z těch mističek, okamžitě bych je brala domu.

I při psaní článku se mi sbíhají sliny. Mňam. Ihned jsem si začala vychutnávat dokonalé snoubení chutí.
To jsem netušila, co právě prožívá pan K. Konečně si dal poctivé Vindaloo a začalo nám oboum docházet, proč se mu indická obsluha smála při objednávce. Ještě víc se smála, když si k Vindaloo dal rýži a ne placky.
PAMATUJTE! Když Indové napíšou, že jídlo je velmi ostré, tak to pro nás znamená nepoživatelné!!!
O strastiplné cestě k prázdnému talíři se vám tu nebudu rozepisovat, nakonec cesta byla úspěšná, když jsme společnými silami dojedli posledních pár lžic. Odměnou nám byl nevěřícný pohled obsluhy, že Kubikův talíř je opravdu prázdný. Asi měli pocit, že jsme to museli někam schovat. S mým jídlem problém nebyl. Na pálivé jsem zvyklá a tohle pálilo velmi příjemně a dalo se bez problémů sníst. 

Závěrem:



Samozřejmě jako vždy, dokonalý gastronomický zážitek. Poměr cena a porce je výborná. Sama si myslím, že by klidně jídlo mohlo být o něco dražší a ani by se nemuseli stydět. Tahle restaurace by si to mohla dovolit. Vracíme se sem rádi a s úsměvem.



DOBRÁ RADA:


- Pokud nemáte zkušenost s indickou kuchyní, tak si nedávejte Vindaloo, mohlo by vám po něm být hodně špatně, i zkušení mají halucinace. =)

- Když už se pro to Vindaloo opravdu rozhodnete, tak si k tomu nedávejte rýži, ale pořádnou nálož indického chleba a hodně tekutin.
- Nebojte se obsluhy na nic zeptat, je velmi vstřícná.


Seznam ochutnaných jídel v této restauraci:


Chicken Madras 
  • kuřecí kostky s omáčkou kadai, které jsem ochutnala jako první indické jídlo vůbec. Začátečníkům vřele doporučuji, jídlo je jemně pálivé a po další zkušenostech s pálivými jídly už vás nebude pálit vůbec.
Chicken Vindaloo 
  • kuřecí kostky s bramborami a velmi ostrou omáčkou. Pro normálního smrtelníka nepoživatelné pro šílenou pálivost, opravdu to chce značnou dávku tréninku. Ale jinak výborná záležitost.
Chicken Tikka Masala 
  • kuřecí kostky tikka s ostrou omáčkou, které si dám pokaždé, když nemám chuť zkoušet něco nového, má stálice mezi indickými jídly.
Keema Protha 
  • indická placka plněná masem. Pro nás vždy předkrm nebo zákusek s sebou =)

Tandoori Mix Grill 
  • už raději ne