pátek 18. ledna 2013

Medovník aneb láska na celý život

Už se krájí. =)
Kdo jednou zkusil, hned znovu zakusil. A kdo ne, tak ho nechápu. Už si ani nevzpomínám, kdy jsem ho ochutnala poprvé. Jediné co naprosto přesně vím, že mi šíleně moc chutnal. Je to jeden z mých dortových favoritů, kterého se nemohu nabažit.
Mohla bych ho jíst stále a nikdy bych se ho nepřejedla. Co si ovšem pamatuji přesně, svou první pečící zkušenost s tímto zázrakem. Tak moc jsem se bála, aby nebyl tuhý, že jsem to s navlhčením korpusových plátů trochu přehnala a celý medovník byl spíše medovníková hmota. Ale chybami se člověk učí


Historie medovníku sahá až do dávných časů, kdy se vyrábělo spíše medové pečivo. O historii medu se tu ani nebudu rozepisovat. Med je jednou z nejúžasnějších potravin, kterou umí málokdo docenit. Já sama s ním sladím spíš než cukrem a vždy se ho snažím do receptů nějak propašovat. Vždyť je to naše nejstarší sladidlo vůbec, a těch vitamínů co v něm je. Život bez medu si neumím představit. Jeho velkým plusem je i fakt, že zvyšuje trvanlivost výrobků, ve kterých je obsažen.

Původ medovníku pochází z východních zemí. Někteří však tvrdí, že je tradiční český recept. Možná je to tím, že u nás velmi zdomácněl a byl jedním z nejčastějších dortů. Možná je opravdu náš, ale časem zanikl. My však nemáme zapotřebí takové tahanice jako mají mezi sebou Itálie a Francie.

Považujme tedy medovník za klasický arménský dort staročeský =). V Arménii si každá rodina pečlivě střeží svůj recept, který se dědí z generace na generaci. Recept na pravý medovník dá se říci, že ani neexistuje. Pro každou rodinu je zrovna ten jejich pravý.


Zasloužená porce medovníčku.
Hodně lidí se mě ptalo:,,A ty děláš takovej ten jako z cukrárny"? Tak ten opravdu nedělám, protože medovník original dostupný v českých cukrárnách dodává pouze jedna firma a to Cake Factory, dříve Vizard s.r.o., která se do našeho obchodního rejstříku zapsala v roce 1996.
Medovník original je chráněný ochrannou známkou a firma si recept velmi pečlivě hlídá. Medovník se vyrábí zásadně ručně a doufám, že si svou tradici i zachová. Marlenka už přešla na strojovou výrobu, aby mohli více vyvážet do zahraničí. Hold, co člověk pro prachy neudělá. Když si někdo zakládá na kvalitních přírodních surovinách a ruční výrobě, tak by to kouzlo měl zachovat.

Teď už k mému receptu. Jde jednoduše o rozbouřené chuťové buňky, které neúnavně vysílají signály, že chtějí zase cítit dokonalé snoubení chutí medovníku. Samozřejmě bych si mohla dojít do cukrárny, ale dle mého názoru je to šíleně předražené. A po zkušenostech z cukrárny, kdy jim přijde medovník, který má být rozdělen na určitý počet kousků a oni ten kousek ještě rozpůlí, tak je mi těch peněz opravdu líto. Proto zahoďme všechny zábrany a hurá na to, opravdu to není nic složitého.



Ingredience:


Na těsto:

450g hladké mouky
1 1/2lž jedlé sody
180g tuku
(másla, Hery)
180g cukru
1 vejce
1PL kakaa
4PL mléka
6PL medu

Na krém:

1 karamelové Salko 
(už se rovnou používá, nemusíme ho vařit)
1 máslo (250g)
mleté oříšky
(nemusí být)

Sirup na potření:

150ml vody
1lž mleté kávy

Na posyp:

mleté oříšky
mletý korpus


Postup:


1. Na kamna postavíme hrnec s vodou a na něj nerezovou mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat hladiny vody.

2. Do mísy vložíme nakrájené máslo, mléko, med, vejce, kakao a cukr. Vše šleháme nad párou cca 5 minut. Hmota by měla mírně zhoustnout.


3. V jiné míse si smícháme mouku s jedlou sodou a přilijeme vyšlehanou hmotu. Suroviny spojíme v jednolité těsto, které přikryjeme potravinářskou folií a nechám při pokojové teplotě odpočinout.

Dejte pozor, abyste zapracovali všechnu mouku, ráda se usazuje na dně.

4. Připravíme si 5 pečících papíru a minimálně 2 pekáče. 

5. Z těsta si odvážíme cca 190g, ze kterého vyválíme placku přímo na pečícím papíře. Posypáváme pouze vršek těsta, aby se nám nelepilo na váleček.

6. Těsto vyválíme tak akorát, aby se dalo vykrojit kolo. Já vykrajuji ráfkem od dortové formy, ale přebytky nechám na plechu upéct také.


7. Nejdřív si vyválíme všechny placky (5), protože pečení je vcelku rychlé.

8. Placky pečeme na 180°C cca 6 minutek až zezlátnou. Po upečení ještě jednou obtisknu ráfek, abych měla jistotu, že půjdou dobře oddělit přebytky od dortového korpusu.




9. Placky jsou po upečení měkké, ale postupným chladnutím tvrdnou. Mě když použiji Heru neztvrdnou úplně.

10. Mezitím co nám chladnout placky si připravíme krém. Máslo pokojové teploty si nakrájíme na kostky a chvilku šleháme.

11. K máslu přidáme zkaramelizované Salko a vyšleháme v jemný krém.


Kupované zkaramelizované Salko je výraznější než, když si ho doma uvaříte. Proto pokud nejste zastánci hodně sladkého, tak by krém klidně snesl ještě půlku másla navíc. 


12. Ke krému přisypeme mleté oříšky, množství záleží na vaší chuti. Já si vždy namelu 100g ořechů a 3/4 dávám do krému a zbytek si schovávám na posyp. Krém uložíme na chvilku do chladu.


Tentokrát jsem použila mandličky.



Sestavení dortu:


1. Vezmeme 1 plát a položíme ho na připravenou podložku. Potřeme sirupem a krémem (na krému v míse si naznačíme 5 dílů na který si ho rozdělíme, 4 velké a 1 menší, který použijeme na obmazání dortu.) Možná se Vám při roztírání krému stane, že si setřete kousek z vršku korpusu, ale to nevadí zůstane v krému.

2. Tímto způsobem postupujeme až sestavíme celý dort. V případě mého medovníku v žádném případě není potřeba vypotřebovat všechen sirup.

3. Po sestavení celého dortu ho obmažeme zbytkem krému a posypeme rozdrcenými zbytky korpusu, které jsme smíchali se zbytkem mletých oříšků.

Na roztíraní krému použijte kartu, pokud nemáte musíte si vystačit s nožem, či  jiným udělátkem.


DOBRÁ RADA:

- Medovník před podáváním vyndejte včas z ledničky, alespoň hodinku předem. Nejlépe totiž chutná při pokojové teplotě. Nechá tak vyniknout všem svým chutím.

- Medovník uchovávejte pečlivě zabalený v potravinářské folii v ledničce, aby nenatáhl pachy a neosychal (hlavně, když je pak už nakrojený)

- Zkuste místo vlašských ořechů mandle

- Na potření místo rumu lžička kávy 

- Korpusy se dají péci až týden dopředu, v mrazáku pak vydrží ještě déle.

- Zbylo Vám hodně posypu? tak šup s ním do mrazáku jako já a příště na to nemusíte myslet. =) Nebo lze použít na jiné dobroty.

Za mé první zkušenosti s pečením medovníku vděčím paní Ivance z ekucharka.net