pondělí 27. května 2013

Bešamel (Besciamella)

Bešamel či béchamel je základní bílá omáčka, která se užívá v řadě jídel a zároveň tvoří základ pro další omáčky. Jídla jako například lasagne dostanou s bešamel hned nový rozměr.

Ingredience: (4 porce)

100g másla
100g hladké mouky
1l teplého mléka
špetka muškátového oříšku
sůl

Postup:

1. V rendlíčku si rozpustíme máslo a postupně přisypáváme mouku. Přibližně minutku mícháme.

2. Vznikne nám světlá jíška, kterou zalijeme teplým mlékem a vše rozmícháme dohladka. 

3. Přivedeme k varu a mícháme, dokud nám omáčka nezhoustne. (Můžeme míchat klidně i 10 min)Nakonec dochutíme muškátovým oříškem a solí.