čtvrtek 6. června 2013

Slaný dort {srdce}


Tak už je to za námi a já slíbila k narozeninám tentokrát slaný dort. Měla jsem i radost, protože jsem si poprvé vyzkoušela potažení celého dortu sýrem. Náplň do našich slaných dortů je jasná. Ano, hold na té česnekové pomazánce těžce ujíždíme. 



Ingredience:


1 toustový chleba + 4 plátky z jiného balení =)
česneková pomazánka (troška jí zbude)
100g nastrouhaného sýra 
kapka červeného gelového potravinářského barviva

salámy na ozdobení
párátka na uchycení salámových růžiček (postup na salámové růžičky bude)


Postup:



Velmi jednoduchý, trochu jsem si vypomáhala dortovou formou ve tvaru srdce. Dort byl vystavěn do výšky čtyř tousťáku nad sebou.



1. Začneme tím, že si nejdříve vytvoříme model našeho budoucího dortu jen za pomoci tousťáku a dáme mu náš požadovaný tvar.




2. Tvar už známe, tak můžeme dort začít kompletovat. Na tác dáme první patro z toustového chleba. Patro pomažeme česnekovou pomazánkou a na pomazánku dáme další patro toustového chleba.

3. Takto postupujeme až do poslední vrstvy, kdy celý dort i z boku obmažeme pomazánkou a dáme chladit do ledničky.


Nyní si jdeme trochu popálit prsty a připravit potah na dort.

4. Nastrouhaný sýr dáme do igelitového pytliku a rozpustíme v mikrovlnce.

5. Rozpuštěný sýr si "vylijeme" do mísy a přidáme barvivo, které zapracujeme do sýra, aby byl rovnoměrně obarven. Sýr rychle tuhne a pokud jsme to nestihli, tak stačí zase trochu zahřát a propracovat. OPRAVDU TO PÁLÍ!




6. Vyndáme dort z ledničky a postavíme ho poblíž. Sýr dáme znovu rozpustit, vylijeme ho na pracovní plochu a vyválíme do potřebné velikosti. 

Nestihli jste ho vyválet a ztuhl? Nezoufejte a znovu zahřejte. Pokud už jste ovšem dali sýr na dort a nestihli vytvarovat nebo je ho málo už s tím moc neuděláte, protože je od pomazánky a ta už by dělala neplechu. Nebo sýr důkladně olízejte =D =D =D

7. Máme vyváleno a rychle dort potáhneme, co nejlépe uhladíme a přebytečný sýr odřízneme.




8. Dort je skoro hotov. Zbývá pouze nazdobit dle své vlastní fantazie a možností.

Slané dorty se těší čím dál větší oblíbenosti a nabízejí velký prostor pro naši fantazii. Člověk by ani neřekl co vše se dá vytvořit ze salámů, sýrů, vajíček a různé zeleniny. =)