pátek 6. prosince 2013

Houskový kynutý knedlík



Klasický kynutý houskový knedlík. Podle mě je nejtěžší částí na knedlíku jeho vaření, aby byl dostatečně uvařený nebo nebyl rozvařený. Ale jako u všeho, čím více knedlíků uvaříte, tím lépe to budete mít v oku a vždy se vám podaří.


Ingredience:


1kg hrubé nebo polohrubé mouky (nebo půl na půl)
asi tak 1lž soli
1/2 kostky droždí (21g)
1 vejce
500ml vlažného mléka
1 houska nebo rohlik (nejlépe den stará)

sádlo

Postup:


1. Mouku smícháme ve velké míse se solí. Opravdu promíchejte, aby droždí hned nedostalo prdu od soli.

2. Uděláme menší důlek a do něj rozdrobíme droždí.

3. Zalijeme mlékem, přidáme vajíčko a chvilku necháme stát.

4. Těsto začneme propracovávat a až když těsto drží pospolu, tak přidáme housku.

5. Housku už jen lehce vpracujeme do těsta, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 30min kynout.


Po 30ti minutách.

6. Těsto si vyklopíme na vál, rozdělíme na 4 kusy (protože nemám tak velký hrnec) které rukou propracujeme.

7. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě tak 10-15min zrát.



Po 10-15ti minutách si dáme vařit vodu, do které dáme 2,5PL soli. Ano opravdu důkladně osolte.

8. Z každého kousku ukoulíme kouli, ze které uděláme váleček, který necháme 10minut pod utěrkou odpočívat.

9. Všechny 4 válečky do hrnce s vařící se vodou, nebo dělejte na dvakrát, a vaříme. Já tyhle, co vidíte vařila nějakých 25 minut. V půlce doby vaření knedlíky otočíme.


Knedlíky lze udělat delší a hubenější, to pak stačí cca 18min.

10. Knedlík po vytažení z vody důkladně propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a knedlík se nesrazil.


Aby nám knedlíky neokoraly, tak je hned po vytažení poválíme v rozpuštěném sádle.