úterý 25. února 2014

Pařížská šlehačka

NUTNO DĚLAT DEN PŘEDEM!

Lahodná chuť jemné smetany a hořké čokolády.

Ingredience:

750 ml smetany ke šlehání 
300g kvalitní hořké čokolády 


Postup:


1. Smetanu nalijeme do kastrůlku a přidáme k ní nalámanou čokoládu.

2. Společně zahříváme dokud se čokoláda ve smetaně nerozpustí.

3. Vypneme plotýnku a čokoládovou smetanu necháme v pokojové teplotě chladnout. Občas promícháme.

4. Přes noc dáme vychladit do ledničky. Je možno, že si smetanu připravíte brzy ráno a ušleháte večer.

5. Druhý den čokoládovou smetanu vyšleháme, aby získala na objemu do pařížské šlehačky. Šlehačka je rychle ušlehaná a krásně drží.


Rady a tipy na závěr:
  • Šlehačku neslaďte, nechte vyniknout chuť čokolády.
  • Opravdu nikam nepospíchejte, dejte jí čas vychladnout před šleháním a pak i dostatečný čas až ji navršíte na dort.
  • Ideální je 40% smetana ke šlehání/šlehačka.
  • Používejte čokoládu s minimálně 55% kakaa.


Jak je to s potahovkou?
Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Dort s ním lze naplnit, ale mantinely udělat z vhodného krému pod potahovací hmotu.

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
Pařížská šlehačka není vůbec vhodná pro tvarované dorty.