čtvrtek 17. dubna 2014

Jarní salát {plný vitamínů} s pomerančem




Je čtvrtek a dokonce ZELENEJ. Když už někteří z nás nezavítají na zelené pivo, které je čím dál oblíbenější, ať už z důvodů abstinence, či nedostatku času, tak si alespoň troškou zeleně tuto tradici připomeňme.
Myslím, že není potřeba se tu rozepisovat, že i celá mísa tohoto salátu je zdravější než jedna trojka zelenýho píva. Neříkám, že bych zrovna já tohle někdy řešila. Troška té jarní detoxikace neuškodí a spojení zeleniny s ovocem je báječná.


Ingredience:


125g salátových listů Insalatina
1 mrkev
1/2 salátové okurky
3 obří ředkvičky nebo 6 normálních
2 velké pomeranče
1 zelené kyselejší jablíčko

1PL olivového oleje
šťáva z pomerančů
kůra z jednoho pomeranče
pár kapek citronové šťávy
sůl, pepř

Postup:



1. Salátové listy důkladně propláchneme a necháme okapat.

2. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme.

3. Ředkvičky nakrájíme na plátky a pokud jsou velké, tak překrojíme na půlkolečka.

4. Jablíčko nakrájíme na tenké půlměsíčky.

5. Okurku a mrkev zbavíme šlupky a škrabkou uděláme plátky. Střed okurky i mrkve do salátu už nedáváme. 

6. Plátky okurky a mrkve nakrájíme na tenké nudličky.

7. Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru (jen tu oranžovou část).

8. Pomeranče oloupeme a každý měsíček oloupeme ze šlupky. Doporučuji loupat nad nějakou miskou, do které se bude zachytávat odkapávající šťáva.



9. Uvolněnou přebytečnou šťávu z pomerančů i tu, co nám odkapala při loupání smícháme s jednou lžící olivového oleje, přidáme pár kapek citronové šťávy a dochutíme solí a pepřem.

10. Nakonec vše lehce promícháme a je to. =)