úterý 5. srpna 2014

Kynutý švestkový koláč s tvarohem a drobenkou {jako od babičky}



Sezóna švestek je v plném proudu a u nás doma se to hemží produkty ze švestek. Povidla, knedlíky nebo třeba právě koláče. Tak neváhejte a využijte příležitost právě teď, třeba na výborný švestkový koláč

Každý z nás si určitě pamatuje, když se jako malý u babičky ládoval švestkovým koláčem a zapíjel ho třeba bílou kávou. Vybavuji si úplně živě, jak jsem vždy běžela ze hřiště k babičce, přelezla branku a v kuchyni na stole, který byl potažen omyvatelným ubrusem, se na mě smál velký kus švestkového koláče s hrncem horké bílé kávy.
Koláč byl jako vždy trošku připálený, protože babiččina plynová trouba už nepekla tak, jak měla. Alespoň to vždy říkávala. Samozřejmě jsem ten koláč milovala a milovala bych ho, i kdyby byl spálený na uhel. Byl přece od babičky. Mně už babička bohužel takovýhle koláč neupeče. Takže využijte stejně jako já, že je teď všude švestek dostatek, a upečte si koláč sami. Možná se i natáhněte k sousedovi přes plot pro nějakou tu švestičku. Tak pojďme péct a zavzpomínat.

Ingredience:
250g hladké mouky 
(1 plný hrnek)
150ml vlažného mléka 
(½ hrnku a kousek)
½ kostky droždí
(21 g)
¼ kostky rozpuštěného másla 
(60 – 70 g)
2PL cukru
špetka soli

Náplň:
1 ½ vaničky měkkého tvarohu 
(375g)
1 žloutek
4PL cukru
vypeckované švestky 
(cca 1kg)

Drobenka
2:1:1 mouka:cukr:máslo 
(200g:100g:100g)


Postup:

Nejdříve si uděláme kvásek dle návodu ZDE.

1. Mouku a sůl spolu promícháme v míse.

2. Přilijeme rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vzešlý kvásek.

3. Suroviny důkladné promícháme a a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Pokud je těsto moc řidké, přidejte hladkou mouku, dokud nebude hladké a nebude se lepit.

4. Těsto dáma do mísy a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přibližně 1 hodinu.




Zatím, co těsto kyne, tak si připravíme náplň a drobenku.

5. Tvaroh, cukr a žloutek smícháme v míse.

6. Švestky zbavíme pecek a nakrájíme na půlky.

7. Máslo, mouku a cukr promneme v prstech na drobenku a dáme do lednice.

Na drobenku nejlépe používáme hrubou mouku, ale lze i polohrubou.

8. Plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou, troubu předehřejeme na 200°C.

9. Vykynuté těsto rozválíme na plechu nebo ho vytáhneme rukama k okrajům.

10. Těsto pomažeme rovnoměrně tvarohem a poklademe švestkami.

11. Švestky dáváme buď klasicky řezem nahoru nebo můžete jako já takhle v řadách.

12. Vše zasypeme drobenkou a pečeme na 200°C na 35 min.

Většinou nechávám na 200°C péct 30 min, pak vypnu a necháme 5 min dojít. Koláč můžeme nechat chladnout v troubě, ale otevřete ji, aby se koláč zbývajícím teplem nedopekl až moc.

Tomuhle koláči říkám pracovním názvem vidličkový, protože konkrétně do tohohle jsem dala hodně švestek a jen tak rukou se opravdu jíst nedal. Ale bylo to žrádlo. Přeji všem dobrou chuť, ať už vám koláč někdo upeče nebo si ho upečete sami.