úterý 16. února 2016

{opilá} Králičí roláda s kuřecí fáší zabalená ve slanině



Tato roláda je skvělým doplněním k pečenému králíkovi. Už moc nezáleží na tom, zda se jedná o omáčku nebo o jinou úpravu. Samostatně bez celého králíka roládu neuděláte, ale díky ní navýšíte počet porcí.
Z králíka nepoužijete jen filátka, ale i játra, ledvinky a případně odřezky. (Nevím, zda kupovaný králík z krámu obsahuje vnitřnosti.) Můžete si vyříznout filátka tzv. první třídy a to tak, že vyříznete i maso ze hřbetu. Nebo jako já jen to, co je, dá se říci, navíc. Kdybych se spokojila jen s králíkem, tak z těch dvou filátek budu mít po zarolování takové hořické trubičky. 
Proto musíme vytvořit náplň nebo-li fáš. Fáš je rozmixované maso s dalšími ingrediencemi. Nakonec pro lepší chuť, šťavnatost a v neposlední řadě pro lepší kompaktnost celé rolády použijeme slaninu.


Ingredience:

250g plátků slaniny
2 "filety" z králíka
1 kuřecí prso
králičí ledvinky
králičí játra
králičí ořezky
50g uzeného špeku

100ml smetany
velký panák rumu
1 vajíčko

sůl, pepř, sušený tymián

na pečení:
potravinářská folie
alobal
forma na biskupský chlebíček

Postup:


1. Na pracovní desku roztáhneme potravinářskou folii v dostatečné délce a šířce.

2. Folii poklademe plátky slaniny, které klademe mírně přes sebe, ve dvou řadách. Druhá řada alespoň svou třetinou překrývá první řadu. (podle délky plátků)

3. Na slaninu položíme králičí filátka.




4. Kuřecí maso nakrájíme na malé kostky, přilijeme smetanu, přidáme vajíčko, sůl, pepř, tymián a rum.

5. Vše společně rozmixujeme na hladkou kaši, do které pak zamícháme na kousky nakrájená játra, ledvinky a ořezky z králíka.




6. Fáší potřeme králičí filátka a jdeme rolovat.

7. Pomocí folie stáčíme roládu směrem od sebe.

Utrhneme si další kus folie, díky které dáme naší roládě tvar.

8. Smotanou roládu opatrně přemístíme na novou folii a zamotáme.




9. Máme takový obrovský bonbon, který chytíme za přečuhující folii a po pracovní desce jezdíme jako s válečkem, ale jen v jednom směru.

10. Folie se okolo rolády začne utahovat a roláda začne mít hezký válečkovitý tvar.

11. Celé dílo zabalíme do několika vrstev alobalu, aby se žár z trouby nedostal k folii.




Teď buď dáme roládu přes noc do lednice a pečeme druhý den (jako jsem to udělala já) nebo pečeme rovnou.

12. Roládu vložíme do formy na biskupský chlebíček a do třičtvrtě zalijeme vodou.

13. Pečeme na 180°C přibližně 1 hodinu a 30 minut.

Díky folii zůstane všechna šťáva u masa. Pokud děláte roládu k omáčce, tak po upečení šťávu přilijete do omáčky.




Po upečení roládu necháme ještě alespoň 10 minut odpočívat, ideálně však 15 - 20 minut. Nevyteče nám tak z rolády zbytečně moc šťávy.

Nezbývá nic jiného, než roládu opéct na pánvi, nakrájet na plátky a servírovat.

Přeji dobrou chuť, vaše V.