čtvrtek 13. dubna 2017

{staročeské velikonoční} medové Jidáše s vanilkou



Ať už o medových, či nemedových, tak o Jidáších jste už někdy slyšeli. Tradiční velikonoční pečivo ve formě uzlíků nebo dokonce ptáčků či raků. Jidáše se připravují z kynutého těsta. Ingredience na samotné těsto se však mnohdy liší. V mém těstě se objeví jen lžička cukru a jinak je to celé o medu. Proč vlastně Jidáše a v jaký čas je ideálně upéct?


Zrození Krista a oběšení Jidáše. Co to má společného s pečením? S tímhle konkrétním docela dost. Jidáše se smotávají do tvaru uzlíků, které mají symbolizovat oběšení Jidáše po Kristové zrození. 
Jidáše se pečou a podávají v období Velikonoc a to konkrétně na zelený čtvrtek ráno. Ideálně bychom se Jidáši měli ládovat ještě před tím, než vyjde sluníčko. Potřené medem jsou našemu zdraví prospěšné a chrání nás před uštknutím hadem.




Není to ovšem jediný původ, který se k tomuto pečivu váže. Za doby pohanů se toto pečivo peklo jako symbol plodnosti a hojnosti, protože nabývá a kyne stejně jako plod v ženě.
Jak už jsem se zmiňovala na začátku, tak pečivo se motá nejen do tvaru uzliků, ale i různých zvířátek. To je milý pozůstatek lidové tradice, aby se takto přivolalo jaro.

Ingredience:

300g polohrubé mouky
300g hladké mouky
1/2 kostky droždí + 1lž cukru
(nebo 2lž sušeného)
150g medu
50g másla a 50g sádla
(oboje pokojové teploty)
200ml smetany
3 žloutky
1 vanilkový lusk
citronová kůra z 1 citronu
špetka soli

Na potření:
1 žloutek a zbytek smetany (50ml)

Postup:


Pokud máte zcukernatělý med, tak nezoufejte. Stačí, když ho dáte rozehřát na plotýnku a on se po chvilce rozpustí. Při tomto postup před čímkoliv jiným med rozehřejte, aby následně trochu vychladl.

1. Smetanu si ohřejeme, ale maximálně tak, abychom v ní bez problému udrželi prst.

2. Obě mouky a špetku soli smícháme ve velké zadělávací míse a uděláme důlek.

3. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka.

4. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 15 minut vzejít kvásek.

Mezitím si rozkrojíme vanilkový lusk a vyškrábneme z něj semínka, která rozmícháme ve smetaně.

5. Do mísy nyní putují žloutky, zbytek smetany s vanilkou, med, sádlo, máslo nakrájené na kousky a nakonec i citronová kůra.

6. Natužíme sválaky a hněteme.....poté, co budeme mít krásně hladké těsto ho necháme odpočívat 40 minut na teplém místě.

Těsto nám krásně vyběhlo a nyní mu dáme tvar.

7. Z mísy těsto přemístíme na pracovní plochu a propracujeme.

8. Rozdělíme na 14 přibližně stejných dílků a motáme uzlíky takto.

Uzlíky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě 15 - 20 minut odpočívat a mezitím si rozpálíme troubu na 180 °C.

9. Těsně před tím, než dáme Jidáše do trouby, tak je potřeme rozkvrdlaným žloutkem se smetanou.

10. Pečeme 15 - 20 minut na 180 °C.

Po upečení Jidáše ihned sundaváme z plechu a necháme vychladnout.

Tradičně podáváme s medem, ale klidně i s máslem nebo jen tak s horkým kakaem. Já osobně tedy preferuji to horké kakao, i když už je jaro, tak večery jsou stále ještě chladné.

Dobrou chuť
Vaše Dulča