pondělí 10. dubna 2017

Telecí na paprice



A to tele, hubou mele...no, tak tohle už domlelo, ale my na něj klidně budeme pět ódy dál...konečně sehnáno. Už druhým rokem říkám, že si uděláme na Vánoce pravý vídeňský řízek s vídeňským salátem. Až náhodou v Tescu v Letňanech se zadařilo narazit na pěkné telecí. Ovšem jsem odmítla dělat salát z jiných brambor, než keřkovských rohlíčku a ty jsem ke své smůle nesehnala.
Ovšem je to k vaší radosti, protože díky tomu mohl vzniknout tento recept. Věřte, že bych si v životě za ty prachy nekoupila telecí maso na to, abych z něj udělala omáčku. Na řízek si však ráda maso znovu koupím a tak teď nechme hrát prim tohle báječně telecí na paprice. Je to další z mnoha receptů z mé milované knížky Velká kuchařka Čech a Moravy. Na kterou se též dočkáte recenze. Ale tuhle pohádku až někdy příště

Ingredience:

1 kg telecí kýty nebo plece
(já měla plecko, jedno z levnějších mas a i tak, pěkná pálka)
voda

60 g másla
40 g hladké mouky

60 g másla
400 g cibule
(cca větší 3-4 cibule)
2 PL sladké papriky
1 PL rajského protlaku
sůl, pepř
1.2 l vývaru
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
2 kuličky nového koření

250 ml smetany
(minimálně 31% tuku) 


Postup:


Začneme přípravou jíšky, kterou chceme mít na velké finále už vychladlou.

1. Na pánvi či v rendlíku rozehřejeme 60g másla a až začne pěnit, přisypeme 40g hladké mouky.

2. Na mírném plameni spolu neustále mícháme a restujeme cca 2 minuty.

Takto připravenou jíšku dáme stranou chladnout a ideálně ještě přendáme do jiné nádoby, která není zahřátá.

3. Maso nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm. 

Teď přijde tzv. trik se špičatým kloboukem. Maso se nezatahuje opékáním, ale spařuje se horkou vodou. Můžeme také říct, že se blanšíruje. Má teorie je, že se to dělá, aby se maso zatáhlo a nepustilo ven při vaření tolik šťávy. Ale už se nemohu dopátrat, proč se to nezatáhne na pánvi (když plno jiných receptů tento postup praktikuje), ale horkou vodou, i když na to mám své teóóórie.  Originální postup v kuchařce je, že se má k varu přivést 2.5l vody a maso v ní 2 minuty povařit. Jelikož jsme lidé uspěchaní, tak je možná i varianta ohřát plnou rychlovarnou konvici vody a maso jí pak zalít a nechat jen 3 minuty blanšírovat. Jelikož postup s vodou používá jak Zdenda, tak Roman. Rozhodla jsem se ho použít taky.

Maso po těch 2 či 3 minutách vyndáme a dáme stranou.

4. V hrnci rozehřejeme dalších 60g másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku.

5.Až cibulka začne zlátnou, tak přidáme sladkou papriku a rajský protlak. Vše spolu zarestujeme cca půl minutky za stálého míchání.

6. Přidáme zblanšírované maso, 2 lž soli, trochu čerstvého pepře a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso jen lehce ponořené.

7. Přidáme koření, promícháme a necháme dusit pod pokličkou do měkka.

Nezapomínejte občas juknout pod pokličku, zda už to náhodou není ono. Občas je také potřeba dolévat vývar, ale ne že to maso v něm utopíte. Vždy jen maximálně takové brouzdálko.

8. Těsně před úplným změknutím masa vmícháme k omáčce vychladlou jíšku a případně doředíme vývarem, kdyby byla omáčka moc hustá. 

9. Jíšku necháme v omáčce povařit 15 minut.

10. Po změknutí maso vyndáme do jiného hrnce, zahrajeme si kličkovanou s kořením a k omáčce přilijeme smetanu.

11. Přivedeme společně k varu a ihned stáhneme plamen. Spolu povaříme cca 1 minutku a poté promixujeme tyčovým mixérem.

12. Abychom měli jistotu absolutně hladké omáčky, tak ji do kastrolu k masu ještě přecedíme.

Na závěr společně s masem prohřejeme a případně naředíme, či dochutí solí a pepřem. A prosím, zapomeňte na podávání s houskovým knedlem. Servírujte buď s rýží nebo těstovinou. Já si oblíbila široké nudle a nebyl jsem líná a uvařila si k tomu domácí. Když drahé telecí, tak ať je ten chuťovej zážitek pořádnej. A mně už nezbývá nic jiného, než vám popřát ať se dílo podaří a...
Dobrou chuť
Vaše Dulča