středa 14. června 2017

Co vařit na dovolené? Tipy, triky a pytlíky!



V dnešním článku se dočtete tipy, co vařit na dovolené, když máte přístup do kuchyňky. No, je to spíše taková zpověď a přiznání, co si vaříme my. Už nezáleží, zda je to kuchyň v kempu, apartmánu nebo chalupě. Jenže to není všechno. Rozhodně nečekejte vyvařování, vše domácí v té nejlepší kvalitě. Věřte, že se sem tam objeví nějaká konzerva nebo pytlik. A také se dozvíte něco, čím by se asi foodbloger chlubit moc neměl.

Už v pátek odjíždíme směr Český Krumlov, kde si budeme na týden užívat krás okolí. Druhým rokem se vracíme na stejné místo a moc dobře víme, co nás čeká (a nemine) :D
Nejezdíme do žádných all inclusive hotelů, ale do starého stavení, kde máme vše pro sebe - takže i kuchyň. V kuchyni je pouze varná deska bez trouby, to však vyřeší mamka, která letos znovu přibalí remosku. A dokonce fungl novou, ta stará po skoro 30ti letech udělala pápá. Přijde mi až neskutečné, že něco může tak dlouho vydržet. Ale zpět k tématu. 
Není každý den posvícení a už vůbec ne tolik peněz, abychom se stravovali v těch nejlepších restauracích. I když mám nějaké nové vyhlídlé a samozřejmě musí být v té vyšší cenové kategorii (mám na to prostě talent :D).
Častěji si budeme vyvářet sami, nevím kolik toho bude a v jaké dny, protože když se ráno nasnídáme a vyrazíme na celý den pryč, tak asi těžko budeme klohnit oběd. Něco tedy budou večeře, něco obědy a něco třeba vůbec.
Nějaký "jídelníček" do zásoby mít musíme, aby bylo z čeho vybírat. Je to spíše takový seznam, co by možná mohlo být uvařeno, než pevně daný jídelníček na celý týden.


TĚSTOVINY s červenou omáčkou




Určitě se v našem jídelníčku objeví. Tady zachraňuje Lidl se svou rajčatovou passatou s bazalkou, která je ve velké flašce a stojí pár peněz. Ještě nevím, zda bude králem párek nebo mleté maso. Člověk by měl pocit, že s párkem ušetří, ale když se zamyslíte, kolik stojí kilo párků, tak je ve výsledku to mleté kolikrát i levnější.

Co potřebujeme:
  • těstoviny (konkrétně celozrnné špagety z Lidlu)
  • rajčatová passata s bazalkou z Lidlu
  • mleté maso (500g - 750g bude stačit)
  • cibule
  • sýr (ten samozřejmě využijeme i jinde)
  • koření - sůl a pepř
GULÁŠOVKA z pytliku



Teď přichází to ono přiznání foodblogera - miluju gulášovku z pytliku a to jakože hodně. Ale jen jeden typ a vylepšenou o párek, brambory a vajíčko. A opravdu si nedokážu představit kempování nebo dovolenou bez téhle gulášovky. Každý máme nějakou tu neřest.

Co potřebujeme:

  • velká rodinná gulášovka od Vitany
  • vajíčka
  • párek
  • brambory
  • vodu


BUŘTGULÁŠ

Klasika, další jídlo, bez kterého si neumím představit dovolenou. Jsou to takové pěkné prasárničky, hodíte do hrnce, uvaříte, přežerete se, dáte si pivko a je to. :D

Co potřebujeme:

  • brambory (cca 1kg zbude na gulášovku)
  • buřty
  • cibuli
  • koření - majoránka, sladká paprika, sůl a pepř
  • vodu

LÍVANCE



Lívance jsem si doma tak trošku předpřipravila, aby to bylo co nejjednodušší. Smíchala jsem si s sebou sypké suroviny do pytlíčku a pak už jen přimícháme suroviny tekuté. Od doby, co jsem se naučila dělat nekynuté lívance jsem se do nich opravdu zamilovala a jsem schopna je dělat všude. I na té dovolené.

Co potřebujeme:

  • vajíčka
  • mléko
  • připravenou domácí sypkou směs
  • marmeládu
  • kysanou smetanu
  • tvaroh
  • skořicový cukr
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY



Jelikož tradičně bereme s sebou remosku, tak si můžeme dovolit francouzské brambory. Příprava trvá déle, ale při večerním posezení u skleničky vína není kam spěchat. Dobře, jsou to zapečené brambory, ale u nás to byly odjakživa francouzské brambory a tečka. 

Co potřebujeme:
  • brambory
  • uzené maso
  • vajíčka
  • smetanu
  • koření - sůl, pepř, sladkou papriku
  • sýr


TORTILY s kuřecím masem



Co nevidět se na blogu objeví ty nejlepší tortily, co jsem kdy jedla. Teď absolutně nechápu, jak jsem mohla kupovat ty smradlavé hnusy. Najednou můj tortilový svět dostal úplně nový rozměr, už mi jen chybí se do té tortily zabalit sama. Malá ochutnávka alespoň v podobě autentické fotky.

Co potřebujeme:

  • mouku, vodu, olej a sůl
  • kuřecí maso
  • salát
  • rajčata
  • za


KUŘE s bramborem



Kuře do remosky a brambory do hrnce, co je jednoduššího. Nedávno jsem si našla recept na to nejšťavnatější kuře a hodlám ho spáchat i na dovolené. Malé nové brambůrky jako příloha jsou samozřejmostí.

Co potřebujeme:
  • kuře
  • máslo
  • pomeranč a limetka
  • koření - sůl, pepř, uzená paprika a rozmarýn
  • brambory
  • voda

To by byl alespoň takový náš hrubý nástřel. Uvidíme po dovolené, kolik se toho změnilo a co zůstalo pravdou. A jak vaříte na dovolené vy? Chodíte pouze do restaurací nebo si také vaříte? Razíte heslo o poctivosti i na dovolených nebo si také přibalíte nějaký ten pytlík?

Vaše Dulča