pondělí 17. července 2017

Vepřové kotlety se ciderem a hořčící


Když jsem ještě byla malé škvrně, tak jsme s maminkou vždy koukaly na Nigellu. Obě jsme ji zbožňovaly a už asi tenkrát se začala prohlubovat má láska ke gastronomii. Pořad s vtipnými scénkami, kdy jde v noci tajně ujídat do kuchyně nebo nepředstavitelná situace, že bych někdy ráno vyvařovala snídaně.


A najednou... Klidně si o víkendu přivstanu, abych mohla udělat lívance nebo si dáme snídani, kterou by jiní sytostí považovali za oběd. Peču do pozdních nočních hodin, jen abych někomu druhý den udělala radost.

Nadávám, brečím, hroutím se a pak s úsměvem koukám na to dílo, které mi zase vzniklo pod rukama. Jenže ne vždy je ten čas, trávit několik hodin v kuchyni. Jelikož je Nigella Lawson stále mou srdcovkou, kterou vždy budu mít spojenou s tím, jak s maminkou slintáme nad jejím pořadem, tak jsem si již před pár lety pořídila její kuchařku Vaříme express.



Dnešní recept je v něčem první, není sice první zde na blogu z této kuchařky, ale jako první jsem ho chtěla uvařit. V době, když jsem si tuhle kuchařku koupila, tak tady u nás téměř nikdo nepil Cider. Připomíná mi to stejnou situaci jako s mascarpone, které dřív nebylo tak dostupné a když, tak velmi drahé. 

Jenže dnes máme v krámech až přeciderováno a člověk si může vybírat, já byla věrná a koupila Strongbow, který si kupuji i normálně na pití. Aby jídlo splnilo svou roli a bylo express, tak jako přílohu používám noky a to kupované z Lidlu. Nikdy nedělám a zatím se na to ani nechystám, chce to jen koupit kvalitní. Takže si hlídejte podíl brambor, abyste jen nekoupili předražené válečky mouky. Jak už vám asi došlo, tak tento recept je inspirován kuchařkou od Nigelly Lawson - Vaříme express. Píšu inspirován, protože já snad nikdy nedodržím přesný postup a ingredience.


Ingredience:

4 tlusté plátky vepřových kotlet
300ml cideru
1 vrchovatá lžička medové hořčice
1 vrchovatá lžička hrubozrnné hořčice
150ml smetany
1 větvička rozmarýnu



Postup:


Pokud jako přílohu děláte noky či těstoviny, tak jako první si dejte vařit vodu, tohle jídlo bude celkem rychlovka, tak ať maso pak zbytečně nečeká na přílohu.

1. Kotlety klouby jemně naklepeme. Můžete samozřejmě použít i paličku, ale takhle to bohatě stačí.

2. V pánvi rozehřejeme olej a osušené kotlety opečeme cca 5 minut z každé strany. Hotové kotlety vyndáme na talíř, který přikryjeme alobalem.

3. Do pánve, kde jsme dělali kotlety přilijeme cider a odvaříme připečenou šťávu a kousky z masa. Vaříme asi 3 minuty, poté přimícháme obě hořčice.

4. Přilijeme smetanu, která je alespoň pokojové teploty a promícháme. 

5. Stáhneme plamen a do omáčky vrátíme kotlety včetně šťávy, kterou pustily a přidáme větvičku rozmarýnu.

6. Společně provaříme přibližně 2 minuty.

7. Kotlety přendáme na nahřáté talíře a uvařené noky či těstoviny vsypeme do pánve, kde je necháme koupat v ciderové lázni.



Máme chvilku čas prostřít si stůl, udělat pití, svolat rodinné příslušníky k jídlu a pak se vrátit k podávání jídla. 
Jídlo je velmi dobré a pokud jste si všimli, tak jsme nepoužili vůbec sůl, která je v tomto receptu opravdu zbytečná. Chuť je nezvyklá a opravdu záleží na cideru, který zrovna použijete. Nám velmi chutnalo, doufám, že bude i vám.
Dobrou chuť
Vaše Dulča