pondělí 30. ledna 2017

Bramborový knedlík...NOK!



„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.“



Postup:


Den předem, než budeme dělat knedlíky, tak si uvaříme brambory. Brambory vaříme ve slupce a v hodně osolené vodě.

Ještě, než začnete loupat brambory, tak dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Pamatujte, že vždy čeká voda na knedlíky, nikdy ne naopak. Bramborové těsto časem řídne!

1. Oloupeme uvařené brambory a nastrouháme.

Pokud máte to šikovné lisovátko na brambory (podobný lisu na česnek, ale o dost větší), tak máte vyhráno. Já si ho nedávno rozbila...

2. K bramborám přidáme vajíčka, krupičku s moukou, sůl a začněte propracovávat. Nejdřív vařečkou a později rukou. 

Pokud je těsto moc řídké, tak přisypte mouku nebo krupičku.
Já bramborové a všeobecně všechny knedlíky raději dělám ve tvaru noku. :D Takže u nás vedou hlavně koule nebo šišky. 

3. Bramborové "noky" dělám o velikosti...a teď nevím čeho, něco mezi tenisákem a pingpongáčem...

4. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 15 minut.

5. Hotové knedlíky vyndaváme na tác a propíchneme vidličkou. 

Než budete skládat knedlíky na sebe, tak je nechte zchladnout. Když byste hned dávali všechny knedlíky do mísy, tak se vám z toho stane jeden velkej knedlík...NOK....KNEDLÍK....NOK!
Podávejte s čím je libo - gulášem, špenátem a pečínkou nebo cibulkou se zelím.
Dobrou chuť
Vaše Dulča

čtvrtek 26. ledna 2017

NA CESTÁCH: Nedělní výlet za sluníčkem na Hlinnou



Stejně jako v sobotu jsme v neděli chtěli utéct někam za sluníčkem. Jenže inspirace nulová, hory plné běžkařů a na procházku sněhu až moc, jak sami můžete vidět v předchozím článku z Moldavy.

pondělí 23. ledna 2017

Chimichangas s ochucenou rýží a guacamole



Milovník mexické kuchyně, ale s nechutí ke kukuřici v jídle. Moc to k sobě nejde, ale to jsem já. Miluju kukuřici na klacku, ale nesnesu ji v žádném jídle, přijde mi tam zbytečně navíc. Ale i tak si dneska připravíme další mexickou dobrotu.

sobota 21. ledna 2017

NA CESTÁCH: Ztracená Moldava aneb zimní pohádka


Je sobota dopoledne a u nás je pěkně hnusně. Už mě to věčné čoudmo vyčerpává. Hledala jsem po online webkamerách, kde by mohlo být sluníčko a jediná Milešovka slibovala sluníčko a pocit vlády nad světem. Nešťastně jsme šmejdili internetem a stále nic nenacházeli. Smířila jsem se se skutečností, že sluníčko dnes znovu neuvidím a bylo mi jedno kam pojedeme. Na to, abychom jeli někam dál už bylo pozdě a proto jsem brouzdali v blízkém okolí. Hurá, vybrali jsme cíl. Vyhlídka Vlčí kámen kousek nad Hrobem s tím, že půjdeme z Mikulova. Oblékli jsem se, jak kdybychom čekali teploty -20°C, zabalili sváču, foťák, pití strčili ještě do podkolenky, aby nám nezmrzlo. Přeci jen - jedeme na hory. No dejme tomu, že jsem nevystrčila hlavu z okna. U nás bylo -1°C a na horách krásných -0,5°C. Ale zpět k cestě.

čtvrtek 19. ledna 2017

Lokše s trhaným kachním masem a zelím



Česká tortila, takový pracovní název u nás dostala tahle dobrota ze "zbytku" kachny. Už jako malá jsem se zamýšlela nad omezeností fast foodu, který už se naštěstí od té doby zlepšila. V dané době, když jsem si v Litoměřicích v bistru dala hamburger, tak klasika - uměle chutnající placka v housce, čemuž se říkalo maso. Pravda, dala jsem si ho pouze jednou. Hlavou se mi honily myšlenky o fast foodu s českými jídly jinak. Smála jsem se myšlence o plátku knedlíku s trochou omáčky a hovězím masem, na tom přiklopený další plátek knedlíku. Říkala jsem tomu svíčburger.
Různě jsem vymýšlela, jak by ta česká hotovka šla nacpat do ruky a sníst za pochodu. Už tenkrát jsem si řekla, že až budu mít jednou TO bistro, tak tam takováhle jídla budou. Základka skončila a léta plynula, já na své výmysly pomalu zapomněla. Až během minulého roku, mi všechny mé myšlenky vrátila videa od KOKO. V první chvíli jsem se teda pěkně naštvala, že já jsem si tohle vymyslela jako malej prcek, ale nakonec mě těšilo, že někdo má stejné myšlenkové pochody. Jedná se konkrétně o její burgery s kačenou a se svíčkovou, kde houska byl knedlík a vše v něm pěkně nacpané. Teď už více k receptu.
Do receptu používám tzv. "zbytek" kachny. Není to úplně zbytek jako zbytek, ale celá kachna bez prsou. Nikdy jsem nekupovala kachní prsa samostatně. Raději si je vyříznu z celé kachny a zbytek použiju třeba na tento recept.



Postup:

Brambory ideálně uvaříme ve slupce v osolené vodě den předem.

1. Kachnu osolíme, opepříme, do bříška jí vložíme nakrájené jablko a dáme péct.

2. Kachnu pečeme na 140°C cca 2 hodiny.


Je výhoda, že nepotřebujeme žádnou křupavou kůrčičku a prsa, která tvoří největší část masa, na kachně nemáme. Není potřeba péct kachnu nějaké 4 hodiny.

3. Cibulku nakrájíme najemno a opečeme dozlatova na sádle.

4. Přidáme pokrájené zelí i s lákem, přidáme drcený kmín, osolíme, opepříme a necháme dusit pod pokličkou.

5. Vychladlé brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme sůl a zpracujeme hladké těsto.

Pokud by se těsto moc lepilo, je možné ještě přisypat hladkou mouku. Dejte však pozor, aby se mouky nepřidalo moc a lokše nakonec nebyly tuhé.

6. Z těsta ukrajujeme kousky a na pomoučněném válu vyvalíme tenkou placku.

7. Lokše pečeme na suché pánvi z obou stran.

8. Upečenou kachnu odmasíme, rozumějte, že obereme maso.

9. Maso včetně výpeku smícháme s podušeným zelím.

A můžeme smotávat. Na lokš "namažeme" zelí s masem a srolujeme. I když se to nezdá, tak pokrm je velmi sytý. 
Dobrou chuť
Vaše Dulča





pondělí 16. ledna 2017

{mexická} ochucená rýže



Tuhle úpravu rýže jsem si zamilovala. S menšími obměnami ji dělám pořád. Žádné rýži neuškodí trocha toho koření navíc. Rýži bych mohla jíst ke všemu, snad kromě řízku. I když nedávno jsem narazila na diskuzi, kde se řešila právě rýže jako příloha k řízku. Asi takovej milovník zase nejsem nebo spíš nejsem zvyklá. 
Už jako malá jsem doma jedla kuře s rýží a nepřišlo mi to divné. Na základní škole jsem chodila do pěveckého sboru Vinohrádek se kterým jsme pravidelně jezdili na soustředění. Zarazilo mě, že když nám k obědu dali kuře s rýži tak plno dětí se ofrňovalo a netušilo, co to je. Teď už ale k dnešnímu receptu.



Postup:


1. Na oleji krátce osmahneme rýži.

2. K rýži přidáme česnek, mletý koriandr, kmín a necháme koření rozvonět.

3. Přimícháme rajský protlak, krátce osmahneme a zalijeme ideálně horkým vývarem.

4. Osolíme, promícháme a na mírném ohni vaříme pod pokličkou okolo 20 minut.

Když je rýže uvařená, tak do ní buď zamíchejte nasekaný čerstvý koriandr nebo rýži posypte až při podávání na talíři.

Pár rad:
Rýže by se během vaření neměla míchat.
Rýže se spíše nerozvaří, když mezi pokličku a hrnec dáte kuchyňskou utěrku. (samozřejmě látkovou)

A jak jste na tom vy? Je pro vás normální jíst kuře s rýží?


čtvrtek 12. ledna 2017

{čokoládově} Čokoládové muffiny



Znáte to, když se někoho zeptáte, co chce upéct a on vám odpoví, že je to úplně jedno? Volba tedy tentokrát padla na čokoládové muffiny. Já osobně muffiny moc nemusím, raději cupcake. Ale to se u mě obecně týká všech bábovek, chlebíčků, muffinů a tak, preferuji vše s krémem. Tyhle jsem si však zamilovala i já. A když čokoládové, tak prostě čokoládové. Pro někoho málo, pro někoho už příliš. Výsledek je však lahodný, plný čokolády a vláčný díky zakysané smetaně.

pondělí 9. ledna 2017

{celoroční} rajská omáčka s pečeným knedlíkem a masovými kuličkami



Rajská - pro mě královna mezi omáčkami. S knedlíkem či těstovinami, s mletým, hovězím i vepřovým. Miluju jí na všechny způsoby. ALE?! Zároveň je to pro mě jedna z nejtěžších omáček na dochucení. Vařila jsem ji nespočetněkrát a pokaždé byla trošku jiná. Konečně však mám nějaký zaběhlý postup a finální dochucení už se přizpůsobuje aktuální chuti a náladě. 
Rajskou mám ráda spíše sladkou a konečně dochucování mi vždy přijde nekonečné. =) Možná se ptáte, proč zrovna celoroční. Protože jsem nikdy nedělala rajskou z čerstvých rajčat (já vím, já vím). Nikdy jsem neměla tak dobrý přístup ke krásně červených a zralým rajčátkům. Proto raději jedu trojkombinaci rajčat v plechovce, kvalitního kečupu a protlaku. Pořád lepší, než z té hmoty jménem Rajče, která se dá koupit celý rok. 
Kečup používám výhradně Kand. Vždy jsme ho domu s manželem kupovali, protože nám chutnal a cena byla více než příznivá. A ejhle za pár měsíců jsem se díky A DOST dozvěděla, že to je ten nej kečup, který se dá koupit. Bingo, chuťové pohárky nezklamaly.
Ačkoliv si častěji vaříme doma těstoviny, tak jsem tentokrát měla chuť na knedlíky, ale ne jen tak nějaké. Jala jsem se tedy pátrání internetem a narazila na pečené knedlíky v troubě. Prošmejdila jsem desítky receptů, abych se stejně nakonec zvedla a začala metodu pokus omyl. A jsou na světě výborné pečené knedlíky.
Pojďme tedy vařit a nechat se rozmazlovat vůní po celém domě.




Knedlíky:
recept ZDE

Postup:

Knedlíky:

Jako první začneme přípravou všech ingrediencí na knedlíky, postup ZDE - PROVEĎTE POUZE KROKY 1 - 5.

Omáčka:

1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova. 

2. Na cibuli přisypeme 2PL cukru a necháme zkaramelizovat. Jen lehce.

3. Přidáme protlak a řádně orestujeme.

Je důležité protlak orestovat, protože pak uvolní svou sladkost. Pokud byste ho přidali jen tak, zachová si svou kyselejší chuť a to já nechci.

4. A teď zvětšina ingrediencí putuje také do hrnce, rajčata, kečup, vývar, koření (bobek, nové koření, tymián), trochu osolit a nechat bublat.

Knedlíky:

Vracíme se ke knedlíkům ZDE Proveďte kroky 6 - 7.

Knedlíky nám odpočívají a my si připravíme kuličky.

Masové kuličky:

1. Žádná věda, vše spolu smíchat a ochucovat dle chuti.

2. Ze směsi tvarujeme kuličky o velikosti menšího pingpongového míčku.

3. Kuličky ze všech stran osmažíme. Nemusíme je úplně dodělat, dovaříme je v omáčce.

Omáčka:

5. Z provařené omáčky vyndáme nové koření, bobkový list a rozmixujeme.

6. Do promixované omáčky přidáme na dochucení a zahuštění nastrouhaný perník.

Pokud vám takto hustá omáčka nevyhovuje, je možné přidat cca 3PL studené jíšky.

Studená jíška proto, že omáčka je horká, tak aby se nám neudělaly cucky.

7. Omáčku dochutíme solí, cukrem a vložíme dovařit kuličky.

Knedlíky:


Tadááá a máme hotovo.



Omáčka hotová, kuličky propečené, knedlíky upečené, co víc si přát. Teď už jen naservírovat a popřát dobrou chuť. Jo a vážně jsem se do těch knedlíků zamilovala. <3
Dobrou chuť
Vaše Dulča


čtvrtek 5. ledna 2017

Poctivá {domácí} česnečka



Zaručený vyprošťovák, kdo by ji alespoň jednou nejedl druhý den ráno po flámu? Nemusím zrovna flámovat a česnečku si s chutí udělám kdykoliv. Vývarová česnečka je jednou z nejjednodušších a nejrychlejších polévek, které znám. Někdo udělá jen to, že si do vývaru namačká česnek, ale to mi přijde zase až šíleně moc jednoduché. To možná tak po nějakém tom flámu, kdy nejste schopni nic víc dělat.

pondělí 2. ledna 2017

Pečené knedlíky se schwarzvaldskou šunkou



Pečené knedlíky? Ano! A ještě k tomu bez mouky, s cibulkou a schwarzvaldskou šunkou. Jak už tomu bývá u  nás zvykem, tak to nejlepší jídlo vzniká ve chvíli, kdy něco doma chybí a musí se improvizovat. Tentokrát tomu nebylo jinak. Opravdu jsem doma neměla Schwarzvaldskou šunku, abych si mohla dát do knedlíků, ale přeci jen nesmíchám rohlíky s mlékem a vajíčkem. Nakonec jsem ráda, že na ni přišla řada až do těch knedlíků. Chuťově sice výborná, ale nebyly to takové ty tenounké úhledné plátky se kterými jsem zvyklá pracovat. Ovšem v podobě malých "čtverečků" do knedlíků jí bylo dobře. A nám poté taky. :D