pondělí 27. března 2017

Pomalu pečená {naložená} krkovička s citrusovo-pepřovou solí



Ach! Nevím, jak jinak bych začala tento recept. Protože jakmile si vzpomenu na TU chuť, tak se mi zjeví úsměv na tváři a mám zasněný výraz. Dříve bych krkovici  nestrčila do úst. I když je pravda, že to tak mám stále. Musím si ji připravit sama. V podobě klasického řízku ji vážně nemusím a sama ji ani tak nedělám. Krkovičku dávám buď na gril a nebo pak na nějaké delší či dlouhé pečení v celku. 

čtvrtek 23. března 2017

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Tomuhle jídlu bych nikdy nedokázala odolat. Milovala jsem ho jako malá, miluju ho stále, i když není zrovna stálicí na našem jidelním lístku. Je pravda, že takto poctivě jsem buchtičky dělala poprvé. Vždy byly nějak ošizeny. Touha je touha, a pokud na ně dostane akutní chuť, tak nemám čas na kynutí a mrskání se s krémem. Na řadu pak přichází různé alternativy, za které bych možná od jistých lidí dostala gastro stopku do konce života. I když člověk se stravuje i většíma prasárničkama. No nic, každopádně poctivý recept je na světě, a když na buchtičky chuť budu plánovat, tak jedině takhle. 


Ingredience:

Na buchtičky:

1kg hladké mouky
500ml vlažného mléka
3 vejce
1 kostka (42g) droždí
300g cukru
300g másla
špetka soli


sádlo na vymazání formy a pomazávání buchtiček před pečením


Na pomazání buchtiček:

100g másla
50ml rumu

Na krém:

500ml smetany ke šlehání (33%)
1 vanilkový lusk (stačí i 1/2)
100g cukru
110g vaječných žloutků (cca ze 7 vajec)



Postup:

Na buchtičky:

Sice začínáme buchtičkama, ale úplně první, co uděláme, tak je to, že si smetanu na KRÉM, přivedeme k varu a odstavíme někam do klidu chladnout.

Klasika a začínáme kváskem.


1. Rozpustíme si máslo a smícháme ho se zbytkem mléka.



2. Mouku smícháme se solí a zbytkem cukru.



3. K mouce přidáme vejce, mléko s máslem a vzešlý kvásek.


Teď nastartujte svaláky, bude to makačka.


4. Těsto nejdříve opatrně promícháváme, aby nám hned vše nevylítlo z mísy.



5. Vypracujeme krásně hladké a nelepivé těsto.



6. Dá to zabrat, těsto se zespodu vařečkou přizvedávejte, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu. 


Klidně se s tím takhle můžete mordovat i 15 minut. Čím déle, tím lépe.


7. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout.


Když už se blíží konec kynoucí doby, tak připravte buchtičkám pelíšek tak, že pekáček důkladně vymažeme rozpuštěným sádlem.

Příprava buchtiček na solárko a jejich následné opalování.


1. Z vykynutého těsta si vždy kus odebereme a vyválím na pomoučněném válu hada o průměru cca 3cm.



2. Hada porcujeme na stejně velké kousky, kterým už budeme říkat buchtičky. (No vidíte, když se had naporcuje, tak z něj jsou buchtičky.)



3. Buchtičky vkládáme vedle sebe do pekáčku a každou důkladně pomašlujeme ze všech stran sádlem.


Myslíte si, že to je hodně sádla? Možná jo, ale jen tento způsob vám zaručí, že buchtičky se budou od sebe sami oddělovat a budou na talíři krásně vypadat a ne jako kus něčeho natrhanýho.

Než se buchtičky upečou, uděláme si krém.


4. Když je pekáček plný, buchtičky ještě z vrchu potřeme sádlem a dáme péct na 160°C 15 - 20 minut dozlatova.



5. Buchtičky jsou hotové, když jsou zlaté a krásně se od sebe oddělují.



Bonus: Po upečení je důkladně pomašlujeme, ještě v pekáčku, rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Budou krásně ovoněné a nebudou mít kůrku.




Na krém:


1. Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny.



2. Do zchladlé smetany vyškrábneme celý nebo půlku vanilkového lusku.



3. Žloutky s cukrem přimícháme ke smetaně.



4. Za stálého míchání zahříváme !NEVAŘÍME! do zhoustnutí.


Omáčka začíná houstnout při dosažení teploty 60°C. Je důležité neustále míchat, abychom předešli žmolkům.


5. Hotový krém přelijeme do čistého rendlíku, aby se nám už zbytkovém teplem dále nezahřívala.



Krém občas promícháme a čekám, než se dopečou buchtičky.


A s chutí do toho. Další recept, který je pro mě vzpomínkou na dětství a jen při představě se mi dělají boule až za ušima a mám jisté příznaky slintavky. 

Krém nalijeme do hlubokého talíře a do něj nasypeme jednotlivé buchtičky. 
Dobrou chuť

Vaše Dulča


pondělí 13. března 2017

Ochucené máslo {pro kuře}



Ochucená másla jsou výborná ať už jako pomocník při vaření nebo jen tak na namazání. Jejich cena v obchodě je ovšem přemrštěná a není tedy nic snazšího, než si takové máslo vyrobit doma a podle chuti.
Následující recept, který si připravíme má však jedno jediné využití. A to je při přípravě pečeného kuřete. Poprvé jsem vyzkoušela podle rad z mé milované kuchařky péct kuře přímo na roštu a pekáček dát na dno trouby a k tomu ještě se dostat kuřeti doslova pod kůži.